Přijďte si vychutnat divadelní inscenaci zahrnující čtyřchodové degustační menu z restaurant KOISHI, tři druhy kvalitního vína, elegantní obsluhu a unikátní hudební doprovod. To vše u jednoho stolu společně s Vévodkyní – vynikajícím divadelním a filmovým hercem Vladimírem Javorským.
Manažerka gastronomické části inscenace: Kristýna Veselá
Kuchař: Vojtěch Kratochvíl
Supervize: Tomáš Dolníček
Koncepce menu: Tomáš Dolníček
V úloze obsluhujícího personálu účinkují studenti 2. ročníku činoherního herectví Divadelní fakulty JAMU
Divadelní režisérka a výtvarnice Kamila Polívková se svým tvůrčím týmem připravila speciálně pro nádherný prostor Mozartova sálu divadelně gastronomický večer na motivy románu Ladislava Fukse.
Ladislav Fuks dopsal své poslední rozsáhlé prozaické dílo Vévodkyně a kuchařka v roce 1983. V příběhu podivné vídeňské šlechtičny, odehrávajícím se na konci 19. století, rozvíjí románovou metaforu ohlašujícího se zániku životního stylu, který i během soumraku své existence září třpytem nashromážděného bohatství tradic, kultivovanosti a krásy. Jedná se zároveň o metaforu nevyhnutelné pomíjivosti a smrti, jíž propadá (a jíž se podvědomě bojí) každý jednotlivec i každá kulturní epocha. Současně je román i zvláštní autobiografi ckou travestií, ve které se autor „převléká“ do postavy vévodkyně a více či méně bizarní převleky propůjčuje také svým přátelům a souputníkům. Právě tento divadelní prvek posloužil k adaptaci secesně přebujelé struktury romá- nu do intimních rozhovorů mezi hlavní postavou a hosty -návštěvníky, kteří jsou přítomni otevření zrcadlového sálu vévodkynina hotelu – tzv. Spectakula, symbolu snu o věčnosti a dokonalosti.
Inscenace vhodná od 13 let.
Premiéra: 5. listopadu 2015 v Mozartově sále divadla Reduta
Délka představení: 105 minut bez přestávky
Foto z představení: Jakub Jíra
UPOZORŇUJEME DIVÁKY, ŽE PO ZAČÁTKU PŘEDSTAVENÍ NENÍ MOŽNÉ VPOUŠTĚT DO SÁLU. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.
Z médií:
Markéta Stulírová, Brněnský deník - zde.
Luboš Mareček, ČRo Vltava - zde.