Dýňový démon zachvátí letos poprvé divadelní sál Reduty

Hudbou, zpěvem, divadlem, ale i vůněmi a chutěmi naplní 16. října brněnskou Redutu úspěšný „gastronomický gesamtkunstwerk“ brněnského Ensemblu Opera Diversa Dýňový démon ve vegetariánské restauraci. 

Národní divadlo Brno od minulé sezony partnersky spolupracuje s Ensemblem Opera Diversa, jenž díky tomu pravidelně plní prostory Reduty svými koncertními, operními a divadelními produkcemi. Letošní podzim tak byl zahájen recitálem legendárního basisty Richarda Nováka a symbolickým minioperním vinobraním v atriu Reduty pod názvem Minioperní miny.

A protože brněnský podzim si už téměř nelze představit bez Dýňového démona, byla i letos zařazena do programu repríza této oblíbené hudebně-divadelně-kulinární férie, tentokrát ovšem v divácky přívětivějším prostoru divadelního sálu. Z produkce Ensemblu Opera Diversa se celovečerní opus Dýňový démon ve vegetariánské restauraci dosud dočkal největšího počtu repríz a řadí se tak k divácky nejúspěšnějším kusům tandemu libretisty Pavla Drábka a skladatele Ondřeje Kyase. Po mnoha úspěšných uvedeních opera vykrystalizovala i interpretačně a řada protagonistů vyrostla v mimořádné a respektované osobnosti, např. Lucie Kašpárková, Jan Šťáva, Hana Škarková, nebo dirigentka Gabriela Tardonová. Zvláštností této bytostně podzimní, (season-specific) opery na pomezí Halloweenu a Dušiček je právě propojení osobité poetiky souboru s rozmáhající se kulturou kulinářskou (food culture).

Přímo na jevišti se totiž odehrává a ztvárňuje kuchařská magie stvoření jídla a lze také s mírnou nadsázkou říct, že tahle opera doslova vznikla v kuchyni. Na jejím počátku stál totiž skutečně recept režiséra Tomáše Studeného na dýňový pokrm, s nímž libretista Pavel Drábek pracoval při psaní libreta. Příběh stejně jako jevištní dění jsou tak s technologií přípravy vegetariánského jídla v těsné symbióze. Režisér a šéfkuchař v jedné osobě přímo na jevišti připravuje výtečný pokrm z dýně a při tom mu sekunduje zpívající pár majitelů restaurace, démon čerstvě zaříznuté dýně, pinkl, sbor kuchyňského personálu a sedmičlenný orchestr. Na závěr se k nim připojí i obecenstvo a představení plynule přejde v neformální raut. Ústředním motivem mnohovrstevnatého a částečně symbolického příběhu je manželský trojúhelník. Mezi pár procházející partnerskou krizí vstupuje Dýňový démon v podobě pohledné dívky z venkova a postupně ovládne celou restauraci. Dýně je však nakonec přemožena – uvařena. Libretista Pavel Drábek o opeře říká: „…šlo a jde o onen základní dar, který se buď urodí a lze pak vařit, anebo vzniká, když někdo hraje a zpívá pro posluchače, obojí se tu pro diváka na jevišti připravuje a nakonec se mu i rozdá. A vlastně i ten dar, o němž zpívá Majitelová – odpuštění, blízkost, příslib tepla na zimu a zároveň příslib slunovratu…“ Dýňový démon se tak pomalu začíná stávat i jakýmsi rituálem, jímž se už pravidelně loučíme s létem a smiřujeme s podzimem. Ensemble Opera Diversa zve srdečně všechny, kdo chtějí být u toho na 16. října od 19.00 do Reduty.

Pavel Drábek | Ondřej Kyas
DÝŇOVÝ DÉMON
VE VEGETARIÁNSKÉ RESTAURACI
16. 10. 2014 v 19 h
Reduta, Divadelní sál, Zelný trh 4, Brno
V hlavních rolích Lucie Kašpárková, Hana Škarková, Jan Šťáva a Jakub Tuček
režisér Tomáš Studený, scénografka Sylva Marková, dirigentka Gabriela Tardonová.

Vstupenky v předprodeji NdB
Více na: www.operadiversa.cz